RECEPT, RECEPTEK, ÉTELEK


Étel receptek, ételek

Speciális receptek

Köszöntöm recept oldalunkon. Fogadni mernék, Ön szeret főzni, de legalábbis imádja a jó konyhát, a finom ételeket. Ha nem így lenne, akkor Ön most nem itt, a receptek oldalán járna :-)
Oldalunkon igyekszem azt átnyújtani, amiért ide kattintott: étel különlegességek receptjeit. Jó étvágyat kívánok!

Mecseki boros csülök

HOZZÁVALÓK: Sertés hátsó csülök (nyers), bacon szalonna, füstölt házi sonka, hagyma, fokhagyma, füstölt kolbász, őrölt fekete bors, gomba, zöldpaprika, paradicsom, tejföl, édes fehérbor, só, vegeta, burgonya, babérlevél, fűszersó.

A csülköt kicsontozzuk, kiterítjük, majd a következő alapanyagokkal terítjük be: Vékony szeletekre vágott házi sonka, hagymakarika, fokhagyma, bacon szalonna, kolbászcsíkok, fűszersó, kevés őrölt bors. Ha ezzel készen vagyunk, a csülköket összetekerjük eredeti formájába és húshálóba helyezzük. Egy pároló edénybe tesszük, ügyelve arra, hogy a csülök ne érjen bele a babérleveles, hagymás, fokhagymás lébe. Gondosan lefedjük, majd közel három órára — lassú lángra — feltesszük párolódni. Ezután elkészítjük a sütéshez szükséges ragut, a következőképpen: az összevágott gombát egy kevés lepirított szalonnára és hagymára rakjuk és lassú tűzön elkezdjük lesütni. Ha már a gomba egy kicsit “összeesett”, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát és paradicsomot és tovább pároljuk egybe az egészet. Fűszerezzük egy kevés vegetával, borssal, fokhagymával. Mielőtt a zöldségek teljesen megpárolódnának, felöntjük egy —1/3 édes fehérbor 2/3 tejföl arányú —szósszal. Addig főzzük, míg egy közép-sűrű raguvá nem áll össze. A megpuhult csülköket kibontjuk a hálóból, felszeleteljük kb. 2 cm vastag szeletekre és egy tepsibe helyezzük. Mellé teszünk félig főtt burgonyakarikákat és ráöntjük a tejfölös ragut. Forró sütőben készre pirítjuk.

Jó étvágyat kíván Dévai János

 

Klasszikus bárányborda recept

Klasszikus bárányborda recept

Hozzávalók:
1 vagy több nagy bárányborda
2 teáskanál aprított rozmaringlevél
1 teáskakán kakukkfű
3 gerezd fokhagyma
só, bors
2 evőkanál olvasztott libazsír

Tisztítsuk meg a bordát, majd a rozmaringgal, a kakukkfűvel, és a reszelt fokhagymával jól dörzsöljük be. Szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal. A bordát tegyük egy tálba, locsoljuk meg az olvasztott zsírral. Egyengessük úgy, hogy minden oldalát befedje a fűszerkeverék. Amilyen szorosan csak tudunk, zárjuk le. A legjobb, ha ez a műveletet a sütés előtt egy nappal elvégezzük, sütésig pedig hideg helyen pihentetjük a bordákat.
Forrósítsuk fel a sütőt, a lehető legforróbbra. A tepsibe tegyünk még egy kis zsírt. Megszórjuk a bordát sóval és borssal. Helyezzük a bárányt csonttal lefelé a tepsibe. Ha sütés közben nagyon égne, fedjük le a tepsi például papírral.
Először nagyon forrón süssük a húst, de negyed óra múlva már csökkentsük a hőfokot, és süssük további negyed óráig, illetve addig, amíg szép piros nem lesz.
Felvágás előtt hagyjuk állni még negyed órát, hogy a húsban a szaftok tehessék a dolgukat.
Végül vágjuk el a bordát a csontok között, és tálaljunk 2-3 szeletet fejenként.
Köretként készíthetünk krumplipürét vagy sült krumplit, de akár a bárány mellé is helyezhetünk zöldségeket, így azok is megpárolódnak.

*

A bárányborda akkor jó, ha jó szaftos, jó fűszeres, omlós, mély vöröses-rózsaszín színű. Az igazi bárányborda ismérve azonban még is az, hogy ne essünk túlzásba a sok fűszerrel. A bárány íze önmagában legyen jó, a fűszerek csak emeljék ki az ízét, ne uralják azt.

Jó étvágyat kíván: Antal Ildikó, a Komótos lakomák c. könyv szerzője.
Egy kis bepillantás a recept könyv szerkesztésének titkaiba:
> Friss, ropogós receptes könyv

 

Ormánsági kapros-tejfölös pulykacsíkok
Recept a Csányoszrói Vendégház konyhájából

 

HOZZÁVALÓK : Pulykacsíkok, továbbá sör, bor és pálinka - de ez utóbbiak nem bele.

A felaprított pulykacsíkokat megpirítjuk, pirítás után hozzáadjuk a felaprított hagymát, sót, borsot.
Átkeverjük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi szaftot szeretnénk.
Közben a tejfölt kevés vízzel, sok kaporral és liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a pulykához, készre főzzük.
Galuskával kínáljuk.
Nagyon finom!

Jó étvágyat kíván a; Csányoszrói Vendégház

 

Baranyai zúzás-velős kakas töke pörkölt
Recept a pécsi Szent György Fogadó konyhájából
(ahol a pécsi Finn Konzulátus is található)

 

HOZZÁVALÓK (4 személyre): 80 dkg csirkezúza, 20 dkg sertés velő, 20 dkg kakas töke, 6 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 db sárga paprika, 1 db paradicsom, só, bors, pirospaprika ( ízlés szerint ), csipetnyi majoranna, kevés babérlevél, 1 dl vörösbor

A vöröshagymát kockára vágjuk, zsiradékon ( olaj v. zsír ) aranysárgára pirítjuk, majd a megtisztított és összevágott csirkezúzával pirítjuk tovább. A tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk, majd pedig vízzel felöntve pároljuk. Ízesítőként kevés babérlevelet, egy csipet majorannát, őrölt feketeborsot és zúzott fokhagymát adunk hozzá. 1 1/2 óra párolás után belerakjuk a kakas tökét, és további 1 órát főzzük. Közben beletesszük a paradicsomot és sárgapaprikát. A főzési idő kb. 2 1/2 - 3 óra. Mielőtt a pörköltet befejeznénk, hozzáadjuk a tisztított sertés velőt, és készre pároljuk. Köretként házi tarhonya, galuska, kapros túrós csusza, stb. illik hozzá.
Fortély:
Mielőtt befejeznénk, ízét karakteresebbé tehetjük kevés vörösbor hozzáadásával.

Jó étvágyat kíván a; Szent György Fogadó és Étterem Pécs

 

Finn erdei gombaleves
Recept a pécsi Szent György Fogadó konyhájából
(ahol a pécsi Finn Konzulátus is található)

 

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és olvasztott vajon megfuttatjuk. Amikor a hagyma megpirult, hozzátesszük az erdei gombát, kevés liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük. Felforraljuk őrölt fehérborssal. Ételízesítővel ízesítjük. Befejezésül főzőtejszínt, vágott petrezselymet, kevés bort adunk hozzá.

Jó étvágyat kíván a; Szent György Fogadó és Étterem Pécs

 

Harkányi ördögűző tekercs
Recept a harkányi Paprika Apartman konyhájából

 

Kicsontozott karajból nyitott szeletet vágunk, a követekező töltelékkel töltjük meg: Piritott gomba, sonka, sajt, hústüvel megtüzzük, bepanirozzuk, forró olajban kisütjük /panir, liszt, tojás, zsemlemorzsa/, majd kivesszük a hústűt.Tálaláskor félig befedjük egy házíkészitésü csípős lecsóval. Piritott burgonyával tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a; Paprika Apartman, Harkány

Küfteta - Bolgár specialitás
Recept a harkányi Paprika Étterem és Apartman konyhájából

 

Sertéscombot apróra darálunk ha szükséges kétszer is megdaráljuk/, fűszerezzük: só, bors, csombor, curry, édeskömény, görögszéna, jól összedolgozzuk, kicsit pihentetjük. Kerek pogácsaformákat készitünk — vízes kézzel —nagyon kevés olajon /olajjal kikent/ sütőedényben megsütjük.Tálaláskor sült burgonyát, főtt babot, ljutenyicát adunk mellé. Ljutenyica készitése: Paradicsompüré, olívaolaj, só , bors, erős paprika, apróra vágott petrezselyemzöld, reszelt hagyma. A hozzávalókat jól összekeverjük és ízesitjük.

Jó étvágyat kíván a; Paprika Apartman, Harkány

TÖRÖKVERŐ ZÖLDSÉGLEVES
Recept a szigetváriHotel Kumilla Étterem konyhájából

 

HOZZÁVALÓK: 2 sárgarépa; 4 burgonya; 5 nyers káposztalevél; 1 zellergumó; 2 póréhagyma; 1 hagyma; 1 csokor petrezselyemzöldje; 5 dkg rizs; 2 evőkanál paradicsompüré; 5 dkg vaj; 2 l húslé; 1 jókora csokor friss kapor; 1 kávéskanál só

Az apróra vágott zöldségeket a petrezselyemzölddel kb. 5 percig vajon pároljuk. Felöntjük a húslével, megsózzuk, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, felszeletelt káposztát, póréhagymát, rizst. Közepes lángon lassú tűzön főzzük készre, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss kaporral.

Jó étvágyat kíván a; Hotel Kumilla Étterem Szigetvár

ZRÍNYI ÍNYENC TÁL
Recept a szigetvári Hotel Kumilla Étterem konyhájából

 

HOZZÁVALÓK: 1 fej fehér vagy lila káposzta; 1 kg burgonya; 1 kg darált sertéshús; 1 fej vöröshagyma; 1-2 szegfűszeg; 1-1 csokor kakukkfű és petrezselyem; 1-2 babérlevél; só; őrölt bors; szerecsendió; 6 dkg vaj; 1 mogyoróhagyma; 1 gerezd fokhagyma; 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyem és zsír; 2 tojás; 5 dkg reszelt sajt

A szegfűszeget a hagymába szúrjuk. A káposztát megmossuk, torzsáját kivájjuk, vékonyra reszeljük, és lobogó sós vízben a hagymával, a kakukkfűvel, a petrezselyemmel és a babérlevéllel 20 percig főzzük. A húst a vaj harmadában megpároljuk, közben villával folyamatosan mozgatjuk, hogy ne álljon össze. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a tojásokat és a vágott petrezselymet. A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, majd a vaj másik részével pürét készítünk belőle. Amikor a káposzta megfőtt, lecsöpögtetjük, és a zsírban jól átforgatjuk. Római vagy jénai tálat vajjal kikenünk, és rétegenként belerakjuk a káposztát, a húst és a burgonyapürét. A reszelt sajttal megszórjuk, a maradék vajat rámorzsoljuk, és sütőben készre sütjük. Forrón tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a; Hotel Kumilla Étterem Szigetvár

Recept szilveszterre, április elsejére és más bolondos napokra

CSUMÓS PLÖTYNYI -
A LA HOVATOVÁBB
(Szilveszter és április elején ajánlott)

 

Hozzávalók: Végy…

69,6 dkg Bl/ov-15/38925ftk1kb jelű Nemzeti lisztet
1 – 3 liter Tortyogói vizet, 21,6 co –s legyen. (Tettyei nem jó !)
16 dkg aradi finom sót, amire lehet hogy nem lesz szükség, csak egy részére
Élesztő (az nem kell)
3 dl olaj ( a legjobb a c47-es HTO )
Soklyukú sajt
30 dkg pertyenkola
2 egységnyi vaj, margarin, zsír vagy bármi más ami kenhető
Alufólia vagy nagyon sűrű kerítésdrót
Tojás, esetleg tojások
2 zacskó csomópor

Elkészítés: Tégy…

Kizárólag udvari részen készíthető! ( Majdnem grillparty jelleggel )

A lisztet össze kell keverni a víz adott részének 2/3 –val. A só részt adjuk hozzá teljes egészében félig. Az egyik tojást alig feltörve forgassuk meg az edény fölött úgy, hogy ne kerüljön bele. Mindezt keverjük össze a vajjal, margarinnal, zsírral vagy ami kenhető úgy, hogy felvegye az egészet. A keverést csak okkersárga nyelű, balkezes kanállal vagy lambéria darabbal csinálhatjuk, úgy, hogy értelmünk legyen. Ha felvette, játsszuk le megint magunknak. Annyi nedvességet adjunk még hozzá, hogy az egész folyós legyen, majd tekerjük rá a sajt lyukacskáira úgy, hogy a csomópor kiadja magát. Az így keletkezett valamit plöttyintsük bele az olvasztott sajtba, tegyük bele a tojást - vagy tojásokat – és tekerjük bele a fóliába. Ezek után az udvaron a kerítés dróttal elkerített részre helyezzük nagyon óvatosan, majd öntsük rá az olajat. Ha ez is megvan, egy hosszúnyelű gyufával gyújtsuk meg az egészet és énekeljünk neki szép Urdu népdalakat. Míg ég keverjünk egy italt magunknak és rendeljünk valami ehető ételt valahonnan.

Légy boldog…

Jó tanács ! A tűzoltókat ne kínáljuk meg vele, mert lehet, hogy haragosak lesznek.

Jó étvágyat kívánunk !

Jó étvágyat kíván Dévai János

Farkasrántotta férfiasan receptje
(Blogger-recept, bloggerregeli)
El Lobo - A farkas ajánlása

 

Ihol-e a mesterművem, a gasztronómia csodája: Végy egy hagymát, harmadát a késsel szeleteld apróra, a maradék kétharmadát pedig dobd a szemétbe. Nyúlj a hűtőbe, keress valami sonkás felvágottat, aprítsd miszlikbe, mintha ellenség volna! Újra a hűtő – három eredetigazolt, pecsétes tojás kell. Mosd meg cudarul, mert a tyúkok nem csak tojást tojnak! Feltörés után a tojást a tányérba, a héjazata nélkül. A héjával ugyanazt, mint a hagyma kétharmadával. Ess neki villával, szinte habosra. Olajba aztán a hagymadarabokkal, majd küldd utána szépen a sonkás felvágottat. Végül a tojáslé, s kevergetve szépen, az asszony legszebb, legjobban őrzött fakanalával. Teflonban persze, hogy oda ne égjen. S íme, a speciális, gombócokba álló, farkasrántotta! Ha van otthon uborka, azt is ehetsz hozzá!

Farkasrántotta alapblogger reggeli recept

A bloggerreggeli kitalálójának blogja: komplex blog

A éttermi ételek forrás étterméhez gyakorta kapcsolódik hotel, apartman, panzió vagy egyéb szállás: Hotel Pécs

 

Blogger receptek

 

BLOGGER MENÜ
Izomagyú Fűlepke receptje

 

TEJSZÍNES-BOROS EPERLEVES + TOJÁSOS NOKEDLI + ERDEIGOMBÁS TEJSZÍNES BORJÚPAPRIKÁS - Hozzávalók: Az eperlevesben a legnehezebb az alapanyag mennyiségének egy főre eső meghatározása. Ha magamat veszem alapul, akkor: 1 kg eper, 2ek méz, 5dl soproni Kékfrankos rosé, 5-6 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 5-6 szem szegfűbors, egy késhegynyi szerecsendió, 4dl tejszín, 2 narancs leve, és lereszelt héja, 1 citrom leve és lereszelt héja, és egy turmixgép, vagy botmixer. Az epreket alaposan megmosom, kicsumázom, a legszebb szemekből párat félreteszek, a többit elnegyedelem, és a borban felteszem kislángra megpárolódni az összes fűszerrel, a citrom és narancshéjjal, a mézzel és a kifacsart levekkel együtt. Amikor megpuhult folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom a tejszint, majd a turmixolás következik, és átszűröm, hogy a magjától és az esetleg mégis benne maradt homokszemcséktől is megszabadítsam. Lehűtöm, tálalás előtt a félretett felezett eprekkel díszítem. Ha valaki túlzásokba szeret esni tejszínhabbal is feldobhatja éppen, nekem nem szokott sikerülni a felverése, a dezodorpalackos műtejszínt meg utálom.

Blogger menü - eperleves

Tojásos nokedli Fél kiló finomlisztet 4 tojással. sóval, vízzel simára, csomómentesre keverek, és állni hagyom 20 percet. Ezután forró, zubogó vízbe (amelybe 3kk sót és 3 dkg vajat tettem) szaggatom nokedliszaggatóval. Leszűrve összekeverem egy diónyi vajjal. A 6 tojást 2kk sóval felverem, a nokedlit vajon megforrósítom, ráöntöm a tojást és folyamatosan keverve félkeményre megsütöm. Hozzávalók: 60 dkg borjú apróhús, 30 dkg erdei gomba, 2 nagy hagyma, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2tk őrölt pirospaprika, 2dl tejszín, 3dl tejföl, 1ek liszt, só, bors, ha maradt a kékfrankos roséból 1-2dl.
Borjúpaprikás elkészítése: Hagymát apróra vágjuk, a borjúhúst 1x1 cm kockákra, fokhagymát összezúzzuk, a gombákat megtisztítjuk, szeleteljük, a tejszínből, tejfölből, lisztből csomómentes habarást keverünk. A hagymát, fokhagymát zsíron megdinszteljük, majd félrehúzva a tűzről megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst és pár percig erős lángon pirítjuk, a roséval felengedjük, sózzuk, borsozzuk, és lassú lángon félig puhára pároljuk, majd beledobjuk a gombát, a felkockázott paradicsomot, és zöldpaprikát és puhára pároljuk. Ha puha a húsi, behabarjuk a tejszínes, tejfölös, lisztes keverékkel, egyszer átforraljuk és hagyjuk lassan hűlni kicsit. Tálaláskor a maradék tejföllel és petrezselyemmel megszórjuk. Friss fejessaláta illik hozzá. Figyelembe véve a kívánalmakat állítottam össze a menüt, hiszen a blogger agyát igazán jól élénkíti a kékfrankos, e-vitamin van a salátában, és a húsban is, a nokedli kivételével semmi hizlaló nincs köztük, nem növeli a fenéktérfogatot, de mégis elég kondíciót ad a klavír püfföléshez.

Étel receptből

Forrás: Izomagyú Fűlepke; Blogger menü

 

Cassoulet
Depardieu féle recept
A magyar net híres Myrtille sörkertjéből

 

HOZZÁVALÓK: a babhoz 500 g fehér bab, egy sárgarépa, 1 hagyma, szegfűszeg 1 gerezd fokhagyma, egy kakukkfű és babérlevél csokor 100 g disznóbőrke só és bors

Előző nap este rakd be a babot áztatni, másnap szűrd le a vizét és rakd fel friss hideg vízben egy nagy edényben főni, rakd bele a kakukkfüvet és a babot a darabokra vágott sárgarépát, a szegfűszeggel megtűzött hagymát a fokhagymagerezdet a disznóbőrkét, sózd és borsozd meg másfél órán keresztül lassú tűzön főzd, szűrd le a végén a babot tedd félre valamint levének a felét.

HOZZÁVALÓK: a húsokhoz egy disznócsülök 4 toulousi kolbász 1 adag sült kacsa comb (4 db) 200 g disznószalonna, de zsírosabb (gondoltam, ismerjük a pasit) 80 g kacsazsír 3 sárgarépa 1 hagyma 1 gerezd fokhagyma só, bors 3 szelet zsúrkenyér

Ízlés szerint paradicsompüré, egy nagy lábosban olvaszd fel a kacsazsírt a húst vágd fel nagy darabokra és pirítsd meg mindegyik felét, tedd bele a megbökögetett kolbászokat, majd a végén tedd rá a kacsasültet, amíg a húsok sülnek vágd fel apróra a sárgarépáka,t a hagymát, a fokhagymát és daráld le a szalonnát. Mindezt rakd bele a húsok mellé, ekkor mehet bele a paradicsompüré is, rakd rá a babot és önts fel vízzel hogy ellepje, tégy rá fedőt és egy órán keresztül főzd! Mindezek után cserépedény alját rakd ki bőrkével, erre rá a húsokat meg a babot, a tetejét szórd meg prézlivel és egy fél órára tedd forró sütőbe

Jó étvágyat kíván; Myrtille

 

Áfonya torta
Tarte aux myrtilles
A magyar net híres Myrtille sörkertjéből

 

Áfonya torta recept

HOZZÁVALÓK: a tésztához 25 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 dkg cukor, só 1-2 evőkanál tej.

Alaposan összegyúrjuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Annál porhanyósabb minél tovább pihentetjük. Ez két adagra elég. Hűtőben egy hétig is eláll. (Nekem mindig van néhány adag elkészítve a mélyhűtőben.)

HOZZÁVALÓK: a krémhez 2 tojás, két evőkanál liszt, egy evőkanál cukor, 1,5 dl tejszín

A hozzávalókat simára keverem, és kész.

A tortaformát kibélelem a tésztával, beleöntöm a krémet, és megszórom az áfonyával. Az áfonya 20-50 dkg-ig változhat, mindegy, ki mennyire szereti.Na ez nem macerás, ezért szeretem sütni. A krém kb. 2 perc, az összeállítás másik három vagy négy, és mehet a sütőbe. 200°C és kb 30 perc kell a sütéshez. Szóval ez az én nagyon leegyszerűsített változatom. Bármilyen gyümölccsel finom, pl. fekete szeder, alma ... sőt rebarbara..

Jó étvágyat kíván; Myrtille

 

Lazac
francia recept Myrtille konyhájából

 

HOZZÁVALÓK: 1 kg friss lazac filé (nyersen füstölt is), 6 citrom leve, 4 citrom reszelt héja, 35 cl szőlőmag olaj (vagy más), 30 g kapor, bors, só, 5 kanál mustár, 1 evőkanál cukor, kapribogyó díszítésnek.

Másfél óráig hagyd a mélyhűtőben a lazacot, míg majdnem meg nem fagy. Vágd fel vékony szeletekre, keverd össze a citromlevet, a reszelt héjat, és az olaj, valamint a kapor felét és egy kiskanálnyi sót. Locsold meg a löttyel a lazacszeleteket. Borsozd meg és tedd egy órára a hűtőbe főni. 2 citrom levével keverd el a mustárt, tedd bele a cukrot, sót, és a kaprot, keverd hozzá az olajat. Rakd ki a lazacot tányérokra és tálald a mustáros öntettel és barna kenyérrel.

Forrás; Myrtille

 

Nemzetmentő tengeri herkentyú leves
Izomagyú Fűlepke receptje

 

HOZZÁVALÓK: 1db 5 literes fazék, 1 kg vereshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, 2-3 szép sárgarépa, 1 nagy gyökér, ? zeller, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2-3 babérlevél, 1-2 friss újhagyma a zöldjével, 4-5 krumpli, 1 leveses kanálnyi frissen reszelt gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, őrölt fehér bors, egy csomag petruska, 50-60 dkg fehér húsú tengeri halfilé, egy csomag vegyes tenger gyümölcsei, 6-8 db héjas kagyló, (ezek lehetnek fagyasztottak, ha nincs időnk frissen fogni), 3 liter halalaplé, 1 citrom kifacsart leve, 1 üveg jófajta száraz fehérbor (3 dl a levesbe), 5 dkg sós vaj, 2 dl főzőtejszín, némi vegeta ízlés szerint.

A hagymákat karikára vágjuk, a fokhagymákat összezúzzuk, a sárgarépát ujjnyi vastag szeletekre karikázzuk, a gyökeret csíkokra szabdaljuk, a krumplikat kis kockákra. A vajon a hagymakarikákat megfonnyasztom, rádobom a fokhagymát, a sárgarépát, a gyökeret, a krumplikockákat, a szegfűborsot, a babérleveleket, a halat és a tengergyümölcseit, meg a kagylókat, a fehérborban összepárolom, felöntöm a hal-alaplével, hozzáadom a gyömbért, fehérborssal ízesítem, belereszelek 1 teáskanálnyi szerecsendiót, kiforralom, majd kislángon kb. 1 ? órán keresztül főzöm. Közben szorgalmasan ellenőrzöm a bór minőségét, nehogy megpimpósodjon a várakozásban. Most belekeverem a tejszínt, kicsit forralom, a vegetával sózom, hozzáadom a citrom levét, tálalás előtt a petruskalevelekkel és a karikára vágott újhagymával meghintem a tetejét. Fokhagymával bedörzsölt pirítós kenyérrel tálalom.

Forrás; Nemzetmentő kaja+Eviannának